MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Képviselők Képzése Program - TÖOSZ munkacsomagja

Abasári Képviselő-képzés a MANORKA projektben


2015. június 4-5-én Szabó Andrea vezető tréner vezényletével került sor Abasár, Vécs, Ludas és Karácsond önkormányzatainak képviselő-képzésére.

A tréning résztvevői a Mátra lábánál elhelyezkedő kistérség településeinek képviselői és polgármesterei voltak (sokan az első ciklusukat töltik).

A tréning elején már az első gyakorlat nagy tanulsággal zárult a résztvevőknek, amikor a képviselő szerepét, küldetését nézték meg a demokratikus településvezetésben. A gyakorlatban a résztvevők először kiscsoportban összegyűjtöttek képviselői kompetenciákat, amelyeket egy virtuális bankba tettek be, majd ki lehetett kölcsönözni onnan azokat, amelyekre most személyesen a legnagyobb szükségük van. Ezek után megfogalmazták  a képviselők küldetését a településvezetésben. Az elején vidáman dolgozó csoporttagok a gyakorlat végére a szó szoros értelmében beesett vállal ültek, mert rájuk nehezedett a szerepből adódó sokrétű felelősség. A trénerrel közösen kiemelték a stratégiai döntéshozó szerepet, amely nagyon fontos a jövő tervezésénél, s szó esett a települések jövőképéről is.

Ehhez szorosan illeszkedett a közszolgáltatások témakörére építkező stratégiai elemeket átgondoló gyakorlat. A képviselők áttekintették, hogy az átfogó célokig milyen összetevők határozzák meg a munkát, milyen információkra, tanulmányokra, elemzésekre van szükség egy megvalósíthatósági felmérés kapcsán, a döntést előkészítő időszakban.

 

Az ebéd után a könnyedebb emelő c. mozgató stratégiai játékban megint előtérbe került, mennyire az idő szorításában végezzük feladatainkat, hozzuk meg döntéseinket. A csoport a jó együttműködésnek köszönhetően sikeresen oldotta meg a feladatot.

 

 

 

Ezt követte a társadalmi részvétel szerepjáték, amely szokás szerint ismét nagy lelkesedést váltott ki, kiváló hangulatban zajlott, s persze a megbeszélésen nagy hozadékkal is zárult, amikor a csoporttagok tisztázták, hogy a gyakorlatban ez a törekvés mennyi nehézséggel is párosul.

Az első nap végén három projektötlet alakult a csoportmunkának köszönhetően, amiket másnap továbbvihető stratégiai tervekké formáltak a résztvevők.

A programköltségvetés bemutatása után a kiemelt példák alapján a saját projektötletek már konkrét mutatószámokkal, felelősökkel ellátott stratégiai tervekké kezdtek válni. A résztvevők kiemelték ennek térségi szerepét s azt, hogy a továbbiakban szeretnének többször találkozni s hasonló terveken együtt gondolkozni. További képzéseket tartottak szükségesnek az együttműködés, jövőtervezés érdekében. A két nap a tapasztalati tanulásra nyitott résztvevőkkel nagyon jó hangulatban zajlott. A trénerek köszönetet mondanak a kiváló vendéglátásért.

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu