MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

A falvak érdekvédelme-MFSZ munkacsomagja

A legkisebb települések létéről, jövőjéről Andocson-MFSZ fórum 2014. április 28-án


A Magyar Faluszövetség szervezésében 2014. április 28-án Andocs községben (Somogy megye) a Közösségi házban megtartott önkormányzati fórumról olvashat.

A Norvég-Magyar önkormányzati együttműködés MANORKA kapacitásépítési programjának keretében az 1.100 lelkes somogyi falu Közösségi házában összegyűlt polgármestereket, jegyzőket és helybéli érdeklődőket Törőcsik Ferencné polgármester köszöntötte. Büszkeséggel említette 8 osztályos iskolájukat, ahol 3 falu gyermekei tanulnak, valamint a Start munkaprogramot, melynek keretében tavaly 120 közfoglalkoztatottat alkalmaztak. Ők jórészt az 1,2 hektáros konyhakertet művelték, ahonnan zöldség-gyümölcs került a közétkeztetésbe.

Szabó Gellért ismertette a MANORKA Projekt fontosabb ismérveit, majd hangsúlyozta a mostani helyszín és a témaválasztás fontosságát. Eddig a falusi önkormányzatok működésének különféle tényezőit, részterületeit érintették az előadók, ezúttal a legkisebb települések létének, jövőjének kérdéskörét boncolgatjuk. Saját adatgyűjtésének eredményeit ismertetve jelezte, hogy Somogy megye az Ország 4. leginkább aprófalvas megyéje, ahol a megye településeinek 46 %-át kitevő 500 lakos alatti 114 faluban él a megyei népesség 10 %-a. A 3. helyen Zala megye áll 12 %-kal (158 falu – a megyei települések 61 %-a), ezt előzi Baranya 13 % (205 falu – a megyei települések 68 %-a), majd Vas megye közel 14 %-kal (132 falu – a megyei települések 61 %-a). Országos viszonylatban 1058 az 500 lakos alatti falvak száma, mintegy 280 ezer lakossal.

Somogy megyében a 230 községből csak 36 rendelkezik 8 osztályos iskolával, további 39-ben legfeljebb 7 osztály van, a falvak kétharmadában pedig nincs helyi oktatás.

Egy tanulmány az aprófalvak jövőbeni kilátásait elemezve olyan „új szűkösségek” kielégítésének lehetséges terepeként említi őket, mint a természet, kultúra, emberség, demokrácia, ami felértékelheti szerepüket. Ehhez azonban politikai döntés, és elsősorban a támogatásokat megpályázni, a fejlesztéseket megvalósítani, és a forrásokat lehívni képes helyi közösség kellene. A már elfogadott fejlesztési koncepciók és a Nemzeti Vidékstratégia ugyanis lehetőségként említik céljaik között a vidék legkisebb településeinek fejlesztését, a megvalósítás azonban kidolgozatlan.

 

Ezt követően kezdte előadását Fábián Éva, Somogy megye főépítésze, aki bevezetőként jelezte, hogy mindössze egy megyei helyzetkép felvázolására vállalkozik, a lehetséges előremutató irányok megleléséhez csak kérdésekkel tud segíteni. Adatai szerint 22 somogyi faluban nő a népesség, amelyek mind a Balaton, illetve a megyeközpont szomszédságában vannak. Másik tény, hogy 60 faluban a roma lakosság aránya több az országos átlag 3-szorosánál (lásd a dián).

 

Pongrácz Máté, az MNVH somogyi referenseként egyebek között a vidéki fejlesztési lehetőségek eddigi kihasználásáról, illetve a várható programokról beszélt.

 

Elhangzott felvetések:

  • A helybeliek földhöz jutása döntő fontosságú a megélhetéshez, ez azonban több esetben sem valósult meg a környéken: helyi állami földek bérletét idegenek szerezték meg.
  • Az átszervezéssel az iskola „elvált” a falujától, megszűnt a korábbi közvetlen kapcsolat. Pedagógusok, vagy helyi népművelők, helyi kulturális és közösségi rendezvények nélkül aligha beszélhetünk önfenntartó faluközösségről, az új finanszírozás következtében pedig a falvak 90 %-ában nincs szabadon felhasználható bevétel, amiből támogatni lehetne ezeket.
  • A falvak népességvesztése már a hatvanas években elkezdődött, amikor a falusi gazda a városban vásárolt, vagy épített magának/gyermekének házat. A saját értékrendünkkel van baj.
  • A pályázati önerő alacsony mértéke önmagában még nem jelenti azt, hogy meg is tudja a falu valósítani a projektet. Ha nincs pénz az előfinanszírozáshoz, vagy késik a leigénylés becsődölhet az önkormányzat.
  • A vidéki térségek elérhetőségének javításában fontos szerepe lehet az un. Déli autópályának (M9), amelynek Kaposvár-Szekszárd közötti szakasza engedélyezés alatt van, ám a megvalósulás kérdéses, mivel a ’14-20 közötti ciklusban uniós pénz erre aligha szerezhető.
  • Az aprófalvak (falvak) sorsának nemzetpolitikai vetületei igazán megérdemelnék, hogy fejlesztésük ne csak országos koncepciókban szerepeljen, de kutatóintézetek, államilag koordinált megyei-térségi irodák segítsék konkrét programok kidolgozását és lebonyolítását.
  • A helybeli megélhetési gondok különösen sújtják a vidéki lakosságot. Ezen belül a cigányság által sűrűbben lakott településeken még fokozottabbak a gondok. Ahol nem sikerül az együttélési normákat kialakítani és fenntartani, ott a közbiztonság romlása a szomszédos településeket is a kiüresedés kilátásával nyomasztja, ráadásul eladhatatlanná válnak az ingatlanok.
  • A közös hivatalok lecsökkentett létszáma nem teszi lehetővé, hogy a polgármesternek helyi segítői legyenek a pályázatok megírása és lebonyolítása terén. Nem is tud fejlődni a falu.
  • A terület alapú támogatásokat differenciálni kellene a kisebbek javára, továbbá adóztatni a földeket, ami legyen saját bevétele a településnek.
  • A helyben maradás és boldogulás a mai kor elemi létfeltételeinek híján inkább a „bolond-ság” felvállalásával egyenértékű, pedig az Ország középső részén – így Somogyban is – vannak még a mobiltelefonálástól elzárt falvak a térerő hiánya miatt.

 Az elhangzott előadások letölthetőek innen: http://www.manorka.net/hu/eredmenyek/letoeltheto-dokumentumok-kiadvanyok/

A képek megtekinthetők itt: http://www.manorka.net/gallery/Andocs-2014-04-28/92/

 

Andocs, 2014. április 28.                                                       Magyar Faluszövetség

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu