MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Képviselők Képzése Program - TÖOSZ munkacsomagja

Képviselőképzés Tabon


2015 június 22-23-én, Tabon Bábonymegyer, Tab, Zics, Zala, Sérsekszőlős önkormányzatainak részvételével a Helyi Képviselők Képzése komponens jegyében képviselőképzésre került sor. A kétnapos MANORKA képzésen polgármesterek, önkormányzati képviselők, jegyzők vettek részt. A tréninget Halmai Gáborné Zsuzsanna vezető tréner és dr. Kovács Róbert vezette. 

A tréning lezárásaként megkértük a részvevőket, hogy értékeljék a programot és a programon elsajátított tudás hasznosságát. A tréning összességében nagyon jó értékelést kapott, átlagosan 5,7 pontot (0-6-os skálán).

A legmagasabb értékelést a trénerek munkája kapta, amelyre a válaszadók átlagosan 5,9 pontot adtak, azaz a résztvevők messzemenőkig elégedettek voltak a trénerek munkájával és összességében élvezték a tréningen való részvételt, hiszen átlagosan a tréning össz-értékelésére is 5,7 pontot adtak.

A résztvevők leginkább úgy vélekedtek, hogy a tréning témái megfelelőek voltak a képviselők szakmai tudásának bővítésére. Erre a kérdésünkre átlagosan 5,7 pontot adtak.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a tréningen résztvevők szerint mennyire feleltek meg a tréningcélok az elvégzett feladatok a saját elvárásaiknak. Erre átlagosan szintén 5,7 pontot adtak a megkérdezettek.

Szintén hasonlóan magas értékelést kapott a tréning abból a szempontból, hogy a résztvevők a munkájuk során mennyire tudják hasznosítani tréningen tanultakat, ez is átlagosan 5,7 pontot kapott.

A tréningről

Az egyik résztvevő leírta, hogy a tréning az önbizalmát erősítette és a csapatmunka során mindenki hozzá tud adni a közös sikerhez. Másik résztvevő „összefoglaló gondolataikat ajánlaná a tréning további résztvevőinek”. Több résztvevő leírta, hogy szívesen részt venne hasonló tréningeken, vagy ennek folytatásán, és szívesen ajánlaná másoknak is.

 

A trénerről

A trénereket szimpatikusnak tartották.

 

Emlékek a tréningről

A résztvevők legszívesebben az együtt gondolkodásra, csapatmunkára, a jókedvre, a tapasztalatgyűjtésre, arra, hogy társaikra jó hatással volt a tréning, és a gondolkodásmód- váltásra fognak emlékezni a tréningről.

 

Továbbá…

Többen leírták, hogy folytatni kellene a tréninget.

Egyik résztvevő elmondaná mindenkinek, hogy vegyenek részt hasonló tréningeken és ezen keresztül tapasztalja meg a közös munka örömét.

Összegzés

Összegezve elmondhatjuk, hogy a résztvevők messzemenőkig elégedettek voltak a MANORKA helyi képviselők képzésével Tabon. A trénerek munkájával maximálisan elégedettek voltak és nagyon hasznosnak vélték, hogy a tréning kapcsán új tapasztalatokat szereztek.

TRÉNERI TAPASZTALAT

A résztvevők visszajelzései alapján élvezték a tréninget, a játékos, kötetlen feladatokat, melyek ugyanakkor megerősítették, vagy új szempontokkal egészítették ki tapasztalataikat. Különösen jó élmény volt számukra, hogy olyan embereket, kollegákat is megismertek, akiket korábban nem, vagy csak alig ismertek, pedig egymással szomszéd településeken dolgoznak A tréning során jobban megismerték egymás-, a térség többi szereplőjének nézeteit, problémáit, eltérő álláspontjaikat.

A tréning során egyáltalán nem tapasztaltunk lemorzsolódást. Sőt többen kifejezték igényüket, hogy szívesen részt vennének hasonló tréningeken, vagy akár ennek a tréningnek a folytatásán.

A tréningen bemutatott programköltségvetés módszer technikája nem tűnt ismeretlennek a képviselők, polgármesterek és hivatali dolgozók számára. A feladatokat hatékonyan, jól oldották meg.

Őszintén elmondták, hogy általában tartanak az „iskolaszerű” képzésektől, viszont szívesen fejlesztik saját kompetenciájukat, bővítik eszköztárukat.

Az egyik résztvevőtől konkrét meghívás is elhangzott a többiek felé, hogy a téli csendesebb időszakban ismét találkozzanak.

Számunkra is tanulságos volt a két nap. Köszönjük a lehetőséget!

Halmai Gáborné Zsuzsa  Kovács Róbert

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu