MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Önkormányzati szövetségek kapacitásépítése (5-ös munkacsomag)

Megyei workshop önkormányzatoknak Bács-Kiskun Megyében



 

 

 

 



2016. január 19-én, a Bács-Kiskun megyei Lajosmizsén tartott megyei polgármesteri fórumot a MANORKA projekt keretében a TÖOSZ. A szövetség hagyományos országjáró rendezvénysorozatával biztosít rendszeres lehetőséget tagjai és valamennyi érdeklődő polgármester, jegyző, önkormányzati szakértő számára véleményük kifejtésére, észrevételeik megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében.

Emlékeztető

a 2016. január 19. Lajosmizsén megrendezett

Bács-Kiskun megyei polgármesteri fórumról

 Basky András Lajosmizse város polgármestere, a TÖOSZ Bács-Kiskun megyei tagozatvezető, mint házigazda és Tóth József Polgár város polgármestere, a TÖOSZ társelnöke köszöntője hangzott el.

 

  1. I.                 Szervezeti, szervezési és jogi ügyek

 

Első szakmai előadásként Fehér József MKKSZ szakértő beszámolója hangzott el a MANORKA járási tréningről, melyben kiemelte, a projekt célja: garancia a hivatalok közötti együttműködést szolgáló, kapacitásnövelő programszerű cselekvésre. 61 tréningen született tartalmi megegyezés, 47 tréningen megszövegezett dokumentum és aláírt, jóváhagyott, kihirdetett okirat: 19. Az elégedettségi kérdőívek alapján a tréning képzési hasznosságát 80 % feletti értékelést kapott.

Az előadás letölthető innen


Krucsó Balázs MÁK: tájékoztatója hangzott el az ASP rendszerről, amelyben elmondta az új rendszer bevezetésének céljai:

  • az önkormányzati informatikai rendszerek korszerűsítése,
  • az önkormányzatok belső működésének támogatása,
  • egységes elektronikus ügyintézési szolgáltatások nyújtása az állampolgárok és a vállalkozások részére.

Előadás letölthető innen

Kérdések, hozzászólások:

 

Balogh László, Lajosmizse jegyzője, a gazdálkodási szakrendszerről kért információt.

Krucsó Balázs: az önkormányzatoknál bevezetésre kerülő gazdálkodási rendszer, csak és kizárólag jogszabályszerű működést fogad el, mint a Magyar Államkincstár, ezért egységesíteni szeretnék a beérkező adatok struktúráját, hogy ne okozzon többletmunkát az adatok összegyűjtése.

Miszlai József, a MÁK alelnöke, köszönetét fejezte ki a lehetőségért az ASP rendszer bemutatásáért, ez azért is fontos, mert így az önkormányzatok pontos információt kaphatnak.

Elmondta, az ASP 2.0 már működik, az 1.0 volt a pilot rendszer, szeretnének minél közelebb kerülni az önkormányzatokhoz és az intézményekhez, hogy a rendszer jól működhessen.

Vida-Gősi Bernadett előadásában az OPTEN Informatikai Kft. szolgáltatásairól tájékoztatta a jelenlévőket.

Az előadás letölthető innen

 

  1. II.               Európai uniós fejlesztési, biztosítási és vagyoni ügyek

 

A 2014-20 közötti európai uniós fejlesztési időszak önkormányzati lehetőségeiről általános tájékoztató hangzott Tatai Laura, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárság Program és

Projektfelügyeleti Főosztály, főosztályvezető-helyettese előadásában. Előadásában bemutatta a fejlesztéspolitikai intézményrendszert, a jogszabályi környezetet és a pályázati rendszer főbb egyszerűsítéseit, valamint az egyes operatív programokban lévő önkormányzati pályázati lehetőségeket. Külön felhívta a figyelmet a már megnyílt pályázatokra.

Az előadás letölthető innen

 

Raush Sándor a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke, a megyei terület- és településfejlesztési operatív programról tartott tájékoztatót.

Az előadás letölthető innen

Kérdések, hozzászólások:


Dr. Kovács István, Nemesnádudvar polgármestere: egy település pályázhat-e több épület felújítására, valamint konyhát lehet-e felújítani? A település pénzmaradvánnyal rendelkezik a nemesnádudvari önkormányzat felújításából , lehet e ebből a pénzből átcsoportosítani és azt is felhasználni.

Tatai Laura: épület darab száma nem jelenthet problémát, a korlát a rendelkezésre álló összeg. A konyha felújítás témájának utána kell nézni.

El kell különíteni számvitelileg, hogy milyen fejlesztések valósultak meg hazai forrásból és melyek nem, ha elkülönítetten kezelik, akkor lehet, bár nem szerencsés keverni a forrásokat. Az auditra fel kell készülni, hogy mit mire lehet felhasználni. A határidőre figyelni kell az adott költség elszámolhatóságával kapcsolatban. A forrásokat nem lehet megkezdett beruházásra felhasználni.

Biztosítási kedvezmények és biztonságos vagyonkezelés önkormányzatoknak címmel tartott előadást dr. Jankó Tamás, GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója és Csahóczi Erika a Generali Alapkezelő Zrt. munkatársa

Az előadás letölthető innen

 

  1. III.              Aktuális és gyakorlati ügyek

Tóth József a TÖOSZ társelnöke tájékoztatta a jelenlévőket az aktuális önkormányzati ügyekről, a TÖOSZ programjairól, és a MANORKA projekt eredményeiről. Előadásában kiemelte, a TÖOSZ álláspontja a polgármesteri bérekkel kapcsolatosan, hogy a 2014. év előtti állapotot visszaállítása segítene a problémán.

Közfoglalkoztatási problémákkal kapcsolatban várjuk a megoldási javaslatokat, hogy a küldöttgyűlésre egy jó javaslatcsomagot tudjunk összeállítani.

TÖOSZ kitűntetéseinek adományozására a felhívást kiküldtük, várjuk a javaslatokat.

Az előadás letölthető innen


Kérdések, hozzászólások:

Dr. Kovács István, Nemesnádudvar polgármestere: közoktatással kapcsolatos problémára hívta fel a figyelmet. A pedagógusok körében a sok adminisztráció ellenállásba ütközik, elveszi az időt a gyerekektől.

Tóth József: probléma, hogy az önkormányzat nem fenntartó, az önkormányzat és KLIKK közötti együttműködés fontos lenne.

 Szabó Gellért, Szentkirály polgármestere: fenntartóváltásba sajnos településvezetőként nem szólhatunk bele, csupán működtetői jogot kérhet az önkormányzat, azt sem biztos, hogy megkapja. A mozgástér be lett szűkítve. Az iskolaközpontos elképzelésről sajnos nincs információ.

Raush Sándor a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat alelnöke: az orvosoknál ugyanez a probléma, nagyon sok az adminisztráció.

Javasolja, a társ önkormányzatokkal felvenni a kapcsolatot, együttműködésben továbbítsák az iskola és az orvosok problémáit a felettes szervek részére.

Szabó László, Bugac polgármestere: hangsúlyozná a köztisztviselők bérének rendezését is. A járási feladatokat is sokszor ellátják a helyi ügyintézők.

Szabó György Róbert Jakabszállás polgármestere: a házi segítségnyújtás pontszámai változtak, ezért rászorulók kerülnek ki a rendszerből. Az új pontozási rendszert felülbírálását javasolja.

Kishalmi Tibor tájékoztatója hangzott el a Royal-Kert. Kft. szolgáltatásairól.

Az előadás letölthető innen

Boros Péterné az MKKSZ főtitkárának előadása az önkormányzati hivatalok dolgozóinak életpályájáért címmel következett, amelyben elmondta, fontosnak tartja az összefogást polgármesteri, önkormányzati, hivatali köztisztviselők jövedelmének kérdésével kapcsolatosan. A hivatali dolgozói állomány 40 %-a minimálbért keres, ami jellemző a kistelepülési hivatalok dolgozóira is. Cél a munka értékével arányos bérezés elérése.

Az előadás letölthető innen

A program közös ebéddel zárult.

 

2016. január 25.

Az emlékeztetőt készítette:

Lüttmerdingné Balla Mónika

TÖOSZ koordinációs titkár

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu