MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

A falvak érdekvédelme-MFSZ munkacsomagja

Az MFSZ fóruma Pilisszentlászlón 2014. január 22.


A Norvég-Magyar Önkormányzatok MANORKA kapacitásépítési programjának keretében 2014. január 22-én Pilisszentlászlón tartott konferenciát a projekt egyik társszervezője, a Magyar Faluszövetség.

Az 1200 lelkes pest-megyei hegyi faluban 40 polgármester, jegyző, önkormányzati szakember gyűlt össze. A helyi Szlovák Közösségi Házban megtartott rendezvényen először dr. Illés György, a község polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Szabó Gellért, a rendező szervezet elnöke ismertette a projekt célkitűzéseit és eddigi eredményeit, illetve aktuális faluszövetségi ügyek is szóba kerültek.

dr. Dietz Ferenc, a projektgazda Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Társelnöke, Szentendre város polgármestere köszöntötte a meghívott előadókat. Rövid beszédében hangsúlyozta a program fontosságát és hasznosságát.   

Ezután első meghívott előadónk, Dr. Bekényi József, a Belügyminisztérium főosztályvezetője tartott előadást „Egy évesek az önkormányzati hivatalok” címmel. Részletesen ismertette az új önkormányzati törvény generálta változásokat, a hivatalok hatáskör és feladatkör változásának körülményeit, elemezte a közös önkormányzati hivatalok létrejöttét, az ezzel kapcsolatos állami tapasztalatokat, a végrehajtás nehézségeit. Külön hangsúlyozta a polgármesterek és képviselő-testületek együttműködésének szükségesség, nem titkolva, hogy ahol a közös hivatal állami beavatkozásra tudott csak létrejönni, ott megítélése szerint elsősorban a helyi szereplők együttműködési készsége hiányzott.

 

A második előadó szintén a Belügyminisztériumból érkezett: Dr. Papp Magdolna Emese főosztályvezető asszony „Költségvetés 2014 – rendeletalkotás előtt” címmel a 2014. évi önkormányzati költségvetések elkészítéséhez nyújtott háttér információt.

 

Végül a házigazda település polgármestere ismertette Pilisszentlászló-Szentendre Közös Önkormányzati Hivatalának működését.

 

A rendezvény közös ebéddel zárult, ahol a résztvevők folytatták a tapasztalatcserét.

 

Ebéd után a Magyar Faluszövetség Elnökségi ülést tartott, melyen a program továbbfolytatásának részleteit beszéltek meg.

Az elhangzott előadások letölthetők innen:

- BM előadás a 2014-es költségvetésről

- képgaléria

 

Pilisszentlászló, 2014. január 22.

                                                                                              Magyar Faluszövetség

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu