MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

6188.jpg 6199.jpg 6201.jpg 6204.jpg 6176.jpg 6171.jpg 6155.jpg 6161.jpg 6169.jpg 6206.jpg 6207.jpg 6223.jpg 6226.jpg 6235.jpg 6222.jpg 6216.jpg 6208.jpg 6209.jpg 6210.jpg 6149.jpg 6147.jpg 6086.jpg 6096.jpg 6105.jpg 6109.jpg 6082.jpg 6077.jpg 6066.jpg 6073.jpg 6076.jpg 6110.jpg 6111.jpg 6132.jpg 6141.jpg 6146.jpg 6130.jpg 6123.jpg 6118.jpg 6119.jpg 6121.jpg 6063.jpg

Hírek

Megjelent a kilencedik lapszám a MANORKA projektben


A teljes lapszám letölthető innen

 

Bizalom és partnerség – Az elmúlt másfél évtizedben az Országgyűlésben többször volt képviselői próbálkozás a partnerség kérdésének rendezésére, ám ezek a törekvések rendre kudarcot vallottak. Holott bizalom és partnerség nélkül nem lehet sem jó kormányzás, sem jó önkormányzás.Schmidt Jenő TÖOSZ-elnök írását a 3. oldalon olvashatják.

Országjárás: kezdeti tapasztalatok – A több mint egy évtizedes hagyománynak megfelelően a TÖOSZ idén is valamennyi megyében tart polgármesteri fórumokat 2016. január 19-e és március 31-e között.Szövetségünk, ahogyan eddig is az önkormányzatok fejlesztésére, érdekeik védelmére hivatott. Ezért tartjuk fontosnak, hogy valamennyi tagunknak rendszeresen lehetőséget nyújtsunk véleményének kifejtésére, észrevételeinek megfogalmazására és megvitatására az önkormányzati összefogás jegyében. A fórumon való részvételt lehetővé tesszük valamennyi önkormányzatnak, remélve, hogy hamarosan csatlakoznak szövetségünkhöz.(Zongor Gábor írása a 4. oldalon). 

Nem pénzkérdés... – A TÖOSZ elnöksége és küldöttgyűlése is többször foglalkozott a polgármesterek bérezésének kérdésével. Ennek eredményeként Schmidt Jenő elnök február 4-re egyeztetésre hívta a parlamenti frakciók képviselőit. (Zongor Gábor, 6. oldal.)

Ülésezett az Elnökök Tanácsa – Az országos önkormányzati érdekszövetségek által 2015. november 17-én aláírt megállapodásban foglaltaknak megfelelően 2016. január 25-én az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalának ülésén megkezdték a közös munkát, amelynek célja, hogy a szövetségek kialakítsák a kormányzattal és a törvényhozással kapcsolatos egyeztetések és tárgyalások alapjait. (Steiner Erika, 7. oldal).

Ki kell állnunk magunkért és egymásért – Hajdu Lászlót húsz évvel ezelőtt választották meg először polgármesternek, s egy ciklus kivételével azóta irányítja a főváros XV. – Rákospalotát, Pestújhelyt és Újpalotát magában foglaló – kerületét. Sikeres polgármester, munkájának eredményei elvitathatatlanok. Mégis elégedetlen, elsősorban a hatékony önkormányzatisághoz szükséges függetlenséget félti, s azt a központosítási folyamatot bírálja, amely 2010 óta véleménye szerint „az egykori tanácsrendszernél is rosszabb állapotokat generál”. A polgármesterrel készültinterjú a 8. oldalon olvasható. 

Kendőzetlenül... – Január közepén érkezett szerkesztőségünkbe az alább közölt levél Jánosiné Gyermán Erzsébettől, Gátér község polgármesterétől. A polgármesteri bérezésről véleményét és tapasztalatait közreadó településvezető „civilben” magyar–orosz szakos tanár, szakvizsgás drámapedagógus, férjezett és három felnőtt leánygyermek édesanyja. (A levelet a 11. oldalon közöljük.)

Tiltakozás – Január 25-én huszonnyolc Békés megyei településvezető írta alá azt a tiltakozó levelet, amelyet a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése elnökének, Zalai Mihálynak küldtek el azzal a célzattal, hogy tájékoztatást kapjanak és intézkedést kérjenek a TOP Területspecifikus mellékleteivel kapcsolatban. (A levél a 13. oldalon olvasható.) 

Elnökségi ülések – A TÖOSZ elnöksége idei első rendes havi ülését 2016. január 12-én tartotta a szövetség új, Damjanich utcai székhelyén (1071 Budapest, Damjanich u. 44.), az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központban. Az ülés fő témái: a „puha pénzek” osztogatása elleni, és a polgármesteri illetmények rendezése melletti föllépés. A február 16-i ülésen a köznevelési rendszer átalakítása volt a fő téma, valamint a Hatékony helyi közigazgatás című ismeretlen szerző által írt stratégiai elemzés megvitatása. (Tóth Karolina, 14. oldal).

Új szolgáltatás az önkormányzatoknak – A magyarországi önkormányzatok ez évtől ingyenesen vehetik igénybe budapesti megbeszéléseikhez vagy kisebb fórumokhoz az Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ helyiségeit, programjait. A központot január 12-én nyitották meg Budapest VII. kerületében, a Damjanich utcában. (Sabján Katalin, 19. oldal). 

Felkészülés a 21. századra – Szerkesztőségünk vendége volt január végén Balázs Ákos, a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezet (SZETT) elnöke. A TÖOSZ által megvalósított MANORKA Program konzorciumi partnerétől 50 önkormányzat kap segítséget ahhoz, hogy a lakosság, köztük a hátrányos helyzetű munkavállalók számára helyben tanulási lehetőségeket biztosítson, összehangolja a különféle tanulási lehetőségeket kínáló szereplők tevékenységét, és helyi tanulási partnerséget hozzon létre. (Sólyom Zénó, 19. oldal.)

Településvezetői tanulóklubok – A MANORKA-projekt életen át tartó tanulással kapcsolatos, helyi fejlesztésekkel foglalkozó elemeként 2016 januárjában 20 órás tanulóklub indult a Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért szervezésében. Az ország hét megyéjéből jelentkező résztvevők két hónap alatt négyszer öt órában ismerhetik meg a településvezetői munkát elősegítő digitális, infokommunikációs, angol nyelvi kommunikációs technikákat. (Kolin Péter, 21. oldal.) 

Már 1400 milliárd – 1400 milliárd forint jut az önkormányzatoknak – közvetlen vagy közvetett támogatásként – a 2014–2020-as uniós fejlesztési ciklusban – mondja a lapunknak adott interjúban Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár, aki szerint húsz szabályzat legyártása sem eredményez olyan hatékonyságot, mint ez a két szó: „kérem” és „köszönöm”. (Az interjú a 22. oldalon olvasható.)

Pályázati felhívás – A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Elnöksége a szövetség alapszabálya 51. Pontjában foglaltakra tekintettel pályázatot írt ki FŐTITKÁRI tisztség ellátására. A kiírás szövege a 25. oldalon található. 

MANORKA: Esélyegyenlőségi konferencia – Az Élhető település egyenlő esélyekkel című záró konferenciát 2015. december 3-án rendezték meg a budapesti Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében. A MANORKA Projekt Esélyegyenlőségi munkacsomagjának keretében zajló konferencia fő céljai között szerepelt a hazai önkormányzati, állami, illetve civil kezdeményezésű esélyegyenlőségi jó gyakorlatok bemutatása, valamint a norvég településeken bevált esélyegyenlőségi tevékenységek és a norvég központi kormányzat esélyegyenlőségi politikájának ismertetése. A konferencia különleges hangsúlyt helyezett a nők és férfiak esélyegyenlőségét elősegítő illetve a munka és magánélet egyensúlyának megvalósításában szerepet játszó intézkedések bemutatására. (Krausz Veronika és Lüttmerdingné Balla Mónika projekt-összefoglalója, 26. oldal.)

Hasonló problémák – eltérő utak – Területi önkormányzatiság és decentralizáció – magyar–francia–belga nézőpontok címmel február 10–11-én konferenciát rendeztek, melynek 10-én a szegedi tudományegyetem, 11-én pedig a Budapesti Francia Intézet adott otthont. Az első napon, Szegeden francia, belga és magyar oktatók, illetve az egyetem hallgatói vettek részt a tanácskozáson. A második napon professzorok és választott önkormányzati vezetők, a nagykövetségek és a szervező szervezetek képviselői tanácskoztak. Kovács Róbert a Francia Intézetben lezajlott konferencianapról számol be (30. oldal).

Finomhangolás Öttömösön – A Magyar Faluszövetség 2016. február 4-én Öttömösön vitatta meg a falvak érdekeit, jövőjét. A MANORKA kapacitásépítési programjának keretében a 741 lakosú falu a művelődési házban látta vendégül az összegyűlt polgármestereket, önkormányzati képviselőket és helyi érdeklődőket. (Szabó Gellért, 32. oldal.)

A falvak hatékonyságának vizsgálata – A HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ ajánlásai a magyar falvak jövőképének újraalkotásához és javaslatai ezen jövőkép megvalósítását szolgáló lépésekre (33. oldal).

Önkormányzati nyilatkozattervezet az EU kohéziós politikájának jövőjéről – 35. Oldal

Hangulatkép az első Klimaválasz tréningnapok után – Éhen haló, árva jegesmedvebocsok és öngyilkos merényletre készülő, antarktiszi jégtáblákra szorult pingvinek felvillantása nélkül is elég izgalmas és húsba vágó kérdésnek bizonyul az éghajlatváltozás: telt házzal indultak a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásról szóló Klímaválasz képzések. (Lohász Cecilia, 37. oldal.)

 

Erdélyi Zsuzsa

szerkesztő

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu

JÁRÁSI ÉS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ERŐSÍTÉSE

www.mkksz.org.hu

MUNKACSOMAG VEZETŐ