MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

6188.jpg 6199.jpg 6201.jpg 6204.jpg 6176.jpg 6171.jpg 6155.jpg 6161.jpg 6169.jpg 6206.jpg 6207.jpg 6223.jpg 6226.jpg 6235.jpg 6222.jpg 6216.jpg 6208.jpg 6209.jpg 6210.jpg 6149.jpg 6147.jpg 6086.jpg 6096.jpg 6105.jpg 6109.jpg 6082.jpg 6077.jpg 6066.jpg 6073.jpg 6076.jpg 6110.jpg 6111.jpg 6132.jpg 6141.jpg 6146.jpg 6130.jpg 6123.jpg 6118.jpg 6119.jpg 6121.jpg 6063.jpg

Hírek

Esélyegyenlőségi törekvések Abasáron című workshopról


Projektünk esélyegyenlőségi munkacsomagjának eleme a csereprogram, 5 norvég és 5 magyar választott női képviselő részvételével. Abasáron norvég együttműködéssel az üzletasszonyok, női politikusok, intézményvezetők cserélnek tapasztalatot az őket érintő mindennapi kihívásokról és keresnek megoldást arra, hogy miként tölthetnek be vezető szerepet a település életét érintő kérdések befolyásolásában. A 2014. szeptember 5-i workshopról olvashatnak cikkünkben.

A workshopon készült fotók megtekinthetők itt

A workshopon elhangzott előadások:

Dr. Lénártné Benei Anikó, polgármester Abasár Község Önkormányzata: Abasár egy korty történelem-bemutatkozás

Dr. Lénártné Benei ANikó Abasár polgármestere

Krausz Veronika, a TÖOSZ nemzetközi titkára: a MANORKA projekt Esélyegyenlőségi Munkacsoportjának tevékenységei

Krausz Veronika a MANORKA projekt felelőse

Zsiros Sándorné, Alsózsolca polgármestere, a TÖOSZ Női Tagozatának elnöke: Nők a közigazgatásban- a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának bemutatása

Zsiros Sándorné, a TÖOSZ Női Tagozat elnöke

Antal Jánosné, a Mátrai Erőmű Zrt. üzleti igazgatója és a Mert Nők vezetője: A női összefogás képes megváltoztatni a világot

Maka Piroska címzetes szociális tanácsadó: Csodavárás, avagy küzdelem a kiégés ellen.  Nők a szociális munkában

 Hege Nordheim-Viken, Høylandet polgármestere: Nők és férfiak esélyegyenlősége Norvégiában, Høylandet-ben

A MOT nemzetközi ifjúság szervezet bemutatása

Bjorg Tingstad: Fosnes önkormányzatának bemutatása

  Füzy Andrea (Abasári képviselő) a MANORKA projekt csereprogramjának egyik magyar résztvevője

Az eseményről Lüttmerdingné Balla Mónika készített beszámolót:

Feljegyzés

a „Esélyegyenlőségi törekvések Abasáron. munka és magánélet egyensúlyának megteremtése Norvégiában és Magyarországon”

című rendezvényről

Abasár, 2014. szeptember 5.

Saári Közösségi Ház

 

 

dr. Lénártné Benei Anikó Abasár község polgármestere, mint házigazda köszöntötte a résztvevőket. A rendezvény első előadását Krausz Veronika, a TÖOSZ nemzetközi titkára tartotta, melyben bemutatta a MANORKA – „Önkormányzati kapacitásépítés norvég magyar együttműködéssel” elnevezésű projektet, különös tekintettel az Esélyegyenlőségi munkacsoport és a Pilot program tevékenységére. (A TÖOSZ nemzetközi titkárának előadása mellékelve.)

 

dr. Lénártné Benei Anikó polgármester asszony bemutatta a település történelmét, az abasári intézményeket és fejlesztéseiket, a működő civil szervezeteket, valamint a községben vezető szerepben lévő hölgyeket. (Abasár polgármester asszonya előadása mellékelve.)

 

Hege Norheim-Viken, Høylandet polgármesterének ismertetője következett, néhány szóban bemutatta települését és a norvég önkormányzati rendszert. Elmondta, hogy hazájában évente rangsorolják az önkormányzatokat az elért eredményeik alapján, büszkén mesélte, hogy első helyen végeztek az említett listán a tavalyi évben, valamint, hogy ezt közös eredménynek ítéli meg a település lakosságával.

Norvégiában és a településén is igyekeznek az élet minden területén a nemek arányára figyelni.

A munka magánélet egyensúlyának megteremtésének problémái: a 2 teljes munkaidőben dolgozó szülő, a házimunka kevés szabadidő; ebben segítség lehet: a rugalmas munkaidő, a Norvégiában bevezetett szülési szabadság kötelező megosztása a szülők között, nagyszülők, szomszédok segítsége, a gyerekek bevonása a házimunkába. (Høylandet polgármester asszonya előadása mellékelve.)

 

Kérdések Norheim-Viken, Høylandet polgármester asszonyához:

-          jellemzően hány gyermeket vállal egy család

-          hogyan védekeznek a drogok és a média káros hatásai ellen?

 

Válaszok:

A településére vonatkoztatva 3-4 gyermeket vállalnak családonként a magas női foglalkoztatottság ellenére. Nagyon összetartó a közösség.

Egészen kicsi kortól figyelnek a gyermekek nevelésére, ennek érdekében csatlakozott a települése egy Nemzetközi Ifjúságsegítő Szervezethez és bevezették a MOT programot, melynek egyik szlogenje: „merjenek nemet mondani” bizonyos helyzetekben.

 

Björg Tingstad, Fosnes polgármester asszonya, bemutatta 600 fő lakosú kistelepülését, szólt a norvégiai esélyegyenlőségi megoldásokról, valamint elmondta, hogy a képviselőjelöltek felének a felállított pártlistákob kötelező jelleggel nőnek kell lennie, valamint a politika és a közigazgatás elválik egymástól. Az esélyegyenlőség témakörében közvélemény kutatást végeztek, amelyből kiderült, hogy az esélyegyenlőség fogalma a többség számára azt jelenti, hogy ugyanazok a lehetőségek illetnek meg mindenkit nemtől függetlenül. (Fosnes polgármester asszonya prezentációja mellékelve.)

 

Kérdés Björg Tingstad, Fosnes polgármester asszonyához:

A munka, magánélet összeegyeztetésének problémáit hogyan tudják megoldani?

 

Válasz:

Magas szintű empátiával rendelkező férjre és a nagyszülők segítségére is szükség van. Az élet különböző szakaszaiban más-más praktikákat kell alkalmazni. Norvégiában fizetett betegszabadság és rugalmas munkaidő is segítő a szülőket.

 

A Borpalota kft ügyvezetője Dunai Ágnes borász, sikeres vállalkozó (férfi szakmában) előadása következett. Érdekességként elmondta, hogy a látogatói sokszor meglepődnek, hogy nő a tulajdonos, ügyvezető és borász. Vállalkozásában egyenlő arányban dolgoznak, a nők fizetése jellemzően magasabb. A munkaidőt betartják, ha túlórázásra kerül sor, minden esetben kompenzálják. Közvetlen kapcsolatot tartanak a családokkal, figyelnek a szociális problémákra. 10 éve van a szakmában, mára elmondhatja, hogy sikerült kivívnia a férfi borászok elismerését. (Előadása mellékelve)

 

Zsiros Sándorné Alsózsolca város polgármestere, a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatának elnöke tájékoztatója következett. Bemutatta a TÖOSZ, ezen belül pedig a Polgármesternői Tagozat munkáját, valamint a közigazgatásban a nők részvételére vonatkozó statisztikákat, melyekből megállapítható, hogy minél nagyobb lélekszámú a település, annál nagyobb a valószínűsége, hogy férfi a településvezető. (Előadása mellékelve)

 

Női vezetők a Mátrai Erőmű Zrt-nél címmel tartott előadást Antal Jánosné üzleti igazgató. Bemutatta a vállalatnál dolgozó nők által alakított „Mert Nők” szervezet tevékenységét, amelyek: szakmai kerekasztalok, belső szakmai rendezvények, külföldi szakmai tanulmányutak, önkéntes segítő munka, programok, környezetvédelmi akciók szervezése. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nők látásmódja más, figyelembe vesznek más aspektusokat is, mint a férfiak és ha lehetőséget kapnak sokféle feladatot el tudnak végezni. Javasolta a kapcsolatfelvételt a TÖOSZ Polgármesternői Tagozatával. (Előadása mellékelve)

 

Maka Piroska szociális szakértő a szociális intézményekben dolgozó nők munkáját mutatta be. Elmondta, hogy ma Magyarországon ugyanolyan problémákkal küzdenek a szociális munkások, mint az általuk gondozottak, ez az elszegényedés egyik fontos jelen és beszámolt az ebből fakadó gondokról. A munka-magánélet összehangolása területén a beavatkozási lehetőségek: rugalmas munkaidő, eszközök biztosítása (laptop, telefon, jármű), rekreációs lehetőségek. (Előadása mellékelve)

 

Hege Norheim-Viken, tájékoztatója következett a MOT programról, amely drog prevenciós programként indult. Høylandet település is csatlakozott a Nemzetközi Ifjúságsegítő Szervezethez és a MOT programhoz. A MOT szó norvégül bátorságot jelent, a program szlogenje, bátorság kell:

-          az élni akaráshoz

-          az egymásra való odafigyeléshez

-          és bizonyos dolgokra „nem”-et mondani.

Fontosnak tartják kisgyermek kortól, a MOT szemlélet átadását. A MOT mozgalom célja: erős fiatalok nevelése, akik biztonságos környezetben nőnek fel. (Előadása mellékelve)

 

A MANORKA projekt esélyegyenlőségi kísérleti programjában Füzy Andrea, abasári képviselő asszony, és a norvég partner település, Høylandet polgármester asszonya, Hege Norheim-Viken dolgozik együtt. A norvég tanulmányút tapasztalatai alapján Füzy Andrea képviselő asszony elmondta, hogy Abasáron a MOT szemléletét szeretnék bevezetni, mert fontosnak tartják az önkéntesség, a közösségben gondolkodás, a felelősségteljes döntéshozás és a céltudatosság elsajátítását. Ezért már gyerekeknél el kell kezdeni a fejlesztést és nem csak intézményi szinten. dr. Lénártné Benei Anikó abasári polgármester asszony zárszójában elmondta, hogy a folyamatos együttműködésben és a tapasztalatcserében látja a megújulás lehetőségét.

A rendezvény meghívója magyarul letölthető innen

A rendezvény meghívója angolul letölthető innen

A program letölthető innen

 

Készítette: Balla Mónika, koordinációs titkár

 

 

 

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu

JÁRÁSI ÉS ÖNKORMÁNYZATI HIVATALOK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ERŐSÍTÉSE

www.mkksz.org.hu

MUNKACSOMAG VEZETŐ