MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

Képviselők Képzése Program - TÖOSZ munkacsomagja

Trénereket képeztünk a Képviselőképzéshez a Manorka projektben


A TÖOSZ korábbi norvég támogatással megvalósuló projektjében már adaptálásra került a norvég Képviselőképzési program. A Manorka projektben aktualizáljuk a tréning tartalmát, frissítjük trénereink tudását, hogy az önkormányzati választások után segíthessék a helyi képviselő-testületeket munkájuk megkezdésében.

A TÖOSZ képviselői trémerképzést szervezett polgármesterek, jegyzők, önkormányzati dolgozók számára, szeptember 9-11. valamint szeptember 16-18.-án, Budapesten. A TÖOSZ Iványiné Szabó Andrea, vezető trénert kérte fel a 3-3 napos képzések levezetésére, amelyen hivatásos trénerek is részt vettek tudásuk, szakmai tapasztalataik frissítése céljából.

A nyitónapon, azon túl, hogy a leendő trénerek megismerkedtek a frissített képvislőtestületi képzési anyagával és szerkezetével, olyan gyakorlati elemekkel gazdagították tudásukat, amelyeket hatékony módszertani elemekként építhetnek saját képzési anyagukba. A gyakorlatokat csoportokban, illetve  közösen végezték a résztvevők, majd plenárisan megbeszélték tapasztalataikat. Iványiné Szabó Andrea külön figyelmet fordított arra, hogy a feladatok közvetlen mondanivalóján túl, a leendő trénerek olyan módszertani szempontokat is vegyenek figyelembe, amelyek későbbiekben alkalmassá teszik őket a tréneri feladatok elvégzésére, azaz, hogy tréneri szemlélettel tekintsenek a képzési anyagra.


A résztvevők maguk is kidolgoztak tréningfeladatokat, amelyet a második napon gyakorlatban ki is próbáltak, valamint az elméleti anyagon túl, olyan módszerekkel ismerkedtek meg, mint az úgynevezett world café módszer, illetve döntéshozatali gyakorlatokat is végeztek.


A harmadik nap első felében a közösségi bevonás volt a főszerepben, feladatok és elméleti pontok formájában, majd a nap másodok felének témája volt a programköltségvetés bevezetési lehetősége az önkormányzati szférában. Dr. Kovács Róbert, a Helyi Obszervatórium vezetője mutatta be a módszert és alkalmazhatóságát a hazai önkormányzati rendszerben, majd gyakorlatban részletesen is megismerkedtek a résztvevők a költségvetés tervezés technika elemeivel és fogalmaival. A leendő trénerek egyöntetűen elégedettségüket fejezték ki a harmadik nap végén.


 

 

 

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu