MAgyar NORvég KApcsolatok

Önkormányzati kapacitás-építés norvég-magyar együttműködéssel

A falvak érdekvédelme-MFSZ munkacsomagja

Emlékeztető a Magyar Faluszövetség szervezésében 2014. március 27-én Nagybánhegyes községben tartott fórumáról


A Norvég-Magyar önkormányzati együttműködés MANORKA kapacitásépítési programjának keretében a több mint 1.300 lelkes békési faluban a Községházán összegyűlt polgármestereket és jegyzőket Jancsó Ottó polgármester köszöntötte.

Elmondta, hogy húsz éve még közel 90 kisiparos volt a faluban, ma egy sem; 120 tanulós iskolájuk egyházi fenntartásban működik; a település nagy üzeme volt a tejfeldolgozó, aminek több év szünet utáni újraindításában reménykednek; önkormányzati tulajdonú termálfürdőjük egyre több látogatót vonz; a Start mintaprogram keretében 30-40 közfoglalkoztatott elsősorban térkőelemek gyártásával foglalkozik.

Szabó Gellért projektismertetője után első előadóként a Mezőkovácsházi Tankerült igazgatója, Varga Gusztáv beszélt a közoktatás átalakításának szükségességéről, eredményeiről. A korábbi rendszerben a temérdek állami pénz mellé még a települések is hozzátettek jelentős helyi támogatást, mégsem mutatkozott ez meg az eredményekben. A köztisztviselők inkább tisztelték a pedagógusokat, szakmai felügyelet nem volt. Említette a mindennapos testnevelés felmenő rendszerben történő bevezetésének indokoltságát, annak beruházási velejáróit (uszodaépítési program), a szintén felmenő rendszerű ingyenes tankönyvellátás előnyeit. A tankerületben lévő 18-ból 6 település az állami átvétel előtt egyházi fenntartásba adta iskoláját (Békés megyében a legmagasabb az egyházi fenntartású intézményi tanulók aránya – 24 % – SzG megjegyzése).

A megyei köznevelés-fejlesztési tervek felülvizsgálata idén várható, immár valós kiindulási adatokra alapozva. Tavaly 5 iskola indult újra az Országban, közülük egy ebben a tankerületben.

 

Ezután Dr. Sóvári Tibor, a Békés megyei Földhivatal osztályvezetője következett az új földforgalmi szabályozás önkormányzati vetületeiről szóló előadásával. Az ide vonatkozó jogszabályi ismertetés során elmondta, hogy a 9 kormányrendeltből még 4-re várunk, köztük a helyi földbizottságokról szóló rendeletre is.

A járási hivatalokban már zajlik a földművesek nyilvántartásba vétele.

A jegyzőhöz a 4 példányos adás-vételi megállapodás mellett (egy példány biztonsági papíron!) a kifüggesztési kérelmet is el kell juttatni.

A kifüggesztési záradékot pedig célszerű minden szerződési példányra rávezetni (ez később egyszerűsítheti az ügymenetet).

Ha minden érintett kimeríti a rendelkezésére álló határidőt, úgy 150-200 nap lehet az ügyintézés időtartama föld adás-vételnél.

Az új Ptk. rendelkezése szerint az élettárs nem minősül közeli hozzátartozónak!

A 20. § szerint nincs elővásárlási jog (tehát kifüggesztési kötelezettség sem!) a tulajdonostársak közötti, közös tulajdon megszüntetését eredményező(!) adás-vétel esetén, de a közös tulajdonnak ez esetben meg kell szűnnie!

 

Kérdésekre adott válaszok lényege: az intézményi tanácsok kezdjék meg működésüket, mert várható, hogy az általuk létrehozott alapítványok külön állami támogatásban részesülnek.

Intézményi tanács létrehozását a tagintézmény önkormányzata is kezdeményezheti.

Az állami fenntartásba vétel a falusi iskolák számára azzal az előnnyel járhat, hogy kiegyenlítetté válik az oktatás színvonala (hamarosan indul a szakfelügyeleti rendszer), így a nagyobb szakmai és működtetési hatékonyság csökkenti az elvándorlást, az eljáró iskolások számát.

 

Nagybánhegyes, 2014. március 27.                                                Magyar Faluszövetség

Önkormányzati adatbázis »

Az összes települési önkormányzat adatai egy helyen.

TEREMFOGLALÁS: ITT »

Önkormányzati Információs és Koordinációs Központ

Hírlevél feliratkozás

E-mail cím: 
Név: 

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

MANORKA projekt:
MAgyar - NORvég KApcsolatok

„Önkormányzati kapacitásépítés norvég-magyar együttműködéssel” projekt
HU11-0005-HU11-PP1-2013

Projektgazda:
TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK
ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
1071 Budapest, Damjanich u. 44.
1386 Budapest 62. Pf. 908
T: 1-321-24-96, 1-327-24-97
E-mail: toosz@toosz.hu
Honlap: www.toosz.hu